Barszcz czerwony wege

Składniki:

  • 1.30 kg czerwonych buraków
  • marchew
  • pietruszka
  • średni seler
  • parę kwaśnych jabłek(zamiennie może być kompot jabłkowy lub być sok jabłkowy z kartonu)
  • sok zagęszczony buraczany
  • 200g soku z kwaszonej kapusty
  • 4 łyżki oleju, sos sojowy
  • przyprawy:
  • liść laurowy,ziele angielskie,jarzynka, paprykę słodka,
  • chilli,pieprz,cukier,sól.
  • wegetariański barszcz w proszku w słoiczku

Jak przyrządzić?

  1. Do gotującej wody dodajemy jabłka, olej, trochę sosu sojowego, pieprzu, jarzynki, soli, cukru, ziele angielskiego, liść laurowy, pokrojone w grube talarki buraki, jarzyny i gotujemy na małym ogniu.
  2. Kiedy buraki są już gotowe wyjmujemy je łyżką cedzakową razem z jarzynami.
  3. Do wywaru dodajemy około pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego oraz dwie części z trzech barszczu w proszku (jeśli nie dodawaliśmy wcześniej jabłek to teraz dodajemy sok jabłkowy lub kompot).
  4. Doprawiamy cukrem, jarzynką, pieprzem, soją, papryką, solą i jeśli jest mało kwaskowy to zakwaszamy do smaku sokiem z kwaszonej kapusty.
  5. Odstawiamy aby połączyły się smaki.

Paszteciki z pieczarkami

Składniki:
ciasto
560 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
50 g oleju
350 g letniego mleka roślinnego
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli

farsz
700 g pieczarek
2 średnie cebule
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól 
pieprz
olej do smażenia

Jak przygotować:

Drożdże wkruszyć do miseczki, posypać cukrem i łyżką mąki. Z 350 g letniego mleka odlać pół szklanki, dodać do drożdży, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Dodać spienione drożdże, olej i pozostałą część mleka. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h, aż ciasto podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować farsz. Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię i dusić, aż całość odparuje. Wlać olej i podsmażyć. Zdjąć z patelni, miksować na gładko wraz z namoczoną bułką. Dodać cebulę, przyprawy i wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić, podzielić na pół. Pierwszą połowę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Na każdy w powstałych w ten sposób prostokątów wyłożyć 1/4 farszu, układając go na środku, wzdłuż całego prostokąta. Boki ciasta zawinąć do środka, tworząc rulonik. Kroić po skosie na małe paszteciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować mlekiem lub wodą z gotowanego siemienia i posypać sezamem, kminkiem, makiem lub czarnuszką.Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni.

Wegetariańska „ryba po grecku”

Składniki:

  • mała paczka kotletów sojowych
  • 5-6 marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 selera
  • średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 4 listki bobkowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju


Jak przyrządzić?

  1. Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.
  2. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.
  3. Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać.
  6. Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju.
  7. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
  8. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 250 g makaron łazanki
  • 500 g kapusta kiszona
  • 50 g grzyby suszone
  • 2 szt cebula
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy
  • sól, pieprz czarny do smaku             

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno kroimy. Osobno gotujemy grzyby i kroimy w paseczki. Na oleju musimy usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

Pierogi z soczewicą i grzybami

Składniki:
• 250 g zielonej soczewicy
• 4 łyżki oleju słonecznikowego
• garść suszonych grzybów
• 2 małe cebule, posiekane
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• Do podania olej rzepakowy i gałązki świeżego tymianku

Ciasto:
• 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 150 ml ciepłej wody

Jak przygotować :

Soczewicę opłucz, zalej wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby dolej wody. Grzyby mocz 2 godziny i ugotuj je w tej samej wodzie – 30 min, aż cała woda wyparuje. Grzyby zostaw do ostudzenia i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy i chwilę smaż. Dodaj cebulę i smaż na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli i zacznie rumienić. Dodaj grzyby i smaż jeszcze minutę.
Wymieszaj soczewicę z grzybami, cebulą i pietruszką, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Z mąki, oleju i wody zagnieć miękkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaj odrobinę wody. Z ciasta odkrawaj małe porcje, wałkuj je cienko i szklanką wycinaj krążki. Resztę ciasta trzymaj pod przykryciem, żeby nie wysychało. Na krążki nakładaj porcje nadzienia i formuj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane olejem rzepakowym z gałązkami tymianku. Posyp pieprzem.

Piernik śliwkowy wegański

Składniki :

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 1 mały banan
  • pół szkl. oleju rzepakowego
  • pół szkl. cukru trzcinowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie

Jak przyrządzić?

  1. Posiekaj lub zmiel orzechy włoskie.
  2. Banana dokładnie rozgnieć i wymieszaj z olejem i cukrem, dodaj powidła.
  3. Wymieszaj w misce suche składniki.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi. Rób to powoli, najlepiej partiami. Powinno powstać gęste ciasto.
  5. Ciasto przełóż do keksówki. Piecz ok. 50 min w 180°C.
  6. Gdy ciasto ostygnie, przekrój na dwie części, następnie grubo posmaruj powidłami.

Sernik

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego, białego sera,
  • 2 szklanki cukru pudru lub fruktozy
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,7 kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
  • 0,5 szklanki rodzynek

Ciasto na spód sernika:

  • 1 szklanki mąki
  • 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,7 kostki masła

Jak przyrządzić?

  1. Masło (0,7 kostki) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
  2. Powoli dodawać biały ser cały czas miksując,
  3. Następnie po trochu dodawać wcześniej zmielonych, bądź utłuczonych na puree ziemniaków,
  4. Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana, kasze manna, aromat pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszać mikserem,
  5. Dodać rodzynki
  6. Przygotować ciasto na spod sernika: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier zagnieść z masłem, następnie wykleić spód okrągłej blachy (średnicy 24 cm)
  7. Na przygotowane ciasto wylać serowa masę i wstawić do nagrzanego piekarnika
  8. Piec około 40-50 minut w temp.150-170 st. C
  9. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto makowe

Masa makowa:

  • 2, 5 szklanki sypkiego maku
  • 1 l mleka
  • 0,7 kostki masła
  • 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru)
  • 1 szklanka cukru
  • aromat migdałowy
  • 0.5 szklanki rodzynek

Ciasto na spód i wierzch:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?

  1. Mak wypłukać kilka razy zimną wodą, na końcu zalać wrzątkiem i odcedzić.
  2. Następnie zalać wrzącym mlekiem i odstawi na 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować ciasto na spód i wierzch makowca: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier utrzeć z masłem. Połową ciasta wykleić blachę o średnicy 24 cm, drugą połowę zostawić jako kruszonkę na wierzch makowej masy.
  4. Namoczony mak zmielić dwukrotnie.
  5. Do zmielonej masy makowej dodać cukier, masło i gotować przez 20 minut.
  6. Po tym czasie do gotującej się masy powoli dodawać 2 paczki budyniu w proszku i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem) tak by nie było grudek.
  7. Na końcu dodać aromat migdałowy i rodzynki.
  8. Tak przyrządzoną masę makowa wylać na przygotowane ciasto, na wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec około 40 min w temp. 150 – 170 st. C (do momentu, aż kruszonka i spód ciasta nabierze złocistego koloru).

SMACZNEGO !!!