Barszcz czerwony wege
Składniki:
- 1.30 kg czerwonych buraków
- marchew
- pietruszka
- średni seler
- parę kwaśnych jabłek(zamiennie może być kompot jabłkowy lub być sok jabłkowy z kartonu)
- sok zagęszczony buraczany
- 200g soku z kwaszonej kapusty
- 4 łyżki oleju, sos sojowy
- przyprawy:
- liść laurowy,ziele angielskie,jarzynka, paprykę słodka,
- chilli,pieprz,cukier,sól.
- wegetariański barszcz w proszku w słoiczku
Jak przyrządzić?
- Do gotującej wody dodajemy jabłka, olej, trochę sosu sojowego, pieprzu, jarzynki, soli, cukru, ziele angielskiego, liść laurowy, pokrojone w grube talarki buraki, jarzyny i gotujemy na małym ogniu.
- Kiedy buraki są już gotowe wyjmujemy je łyżką cedzakową razem z jarzynami.
- Do wywaru dodajemy około pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego oraz dwie części z trzech barszczu w proszku (jeśli nie dodawaliśmy wcześniej jabłek to teraz dodajemy sok jabłkowy lub kompot).
- Doprawiamy cukrem, jarzynką, pieprzem, soją, papryką, solą i jeśli jest mało kwaskowy to zakwaszamy do smaku sokiem z kwaszonej kapusty.
- Odstawiamy aby połączyły się smaki.
Paszteciki z pieczarkami
Składniki:
ciasto
560 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
50 g oleju
350 g letniego mleka roślinnego
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
farsz
700 g pieczarek
2 średnie cebule
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól
pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować:
Drożdże wkruszyć do miseczki, posypać cukrem i łyżką mąki. Z 350 g letniego mleka odlać pół szklanki, dodać do drożdży, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Dodać spienione drożdże, olej i pozostałą część mleka. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h, aż ciasto podwoi objętość.
W międzyczasie przygotować farsz. Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię i dusić, aż całość odparuje. Wlać olej i podsmażyć. Zdjąć z patelni, miksować na gładko wraz z namoczoną bułką. Dodać cebulę, przyprawy i wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić, podzielić na pół. Pierwszą połowę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Na każdy w powstałych w ten sposób prostokątów wyłożyć 1/4 farszu, układając go na środku, wzdłuż całego prostokąta. Boki ciasta zawinąć do środka, tworząc rulonik. Kroić po skosie na małe paszteciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować mlekiem lub wodą z gotowanego siemienia i posypać sezamem, kminkiem, makiem lub czarnuszką.Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni.
Wegetariańska „ryba po grecku”
Składniki:
- mała paczka kotletów sojowych
- 5-6 marchewek
- 1 duża pietruszka
- 0,5 selera
- średni słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 0,5 szklanki mąki
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 4 listki bobkowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
Jak przyrządzić?
- Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.
- Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.
- Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać.
- Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju.
- Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
- Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.
Łazanki z kapustą i grzybami
Składniki:
- 250 g makaron łazanki
- 500 g kapusta kiszona
- 50 g grzyby suszone
- 2 szt cebula
- olej do smażenia
- 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy
- sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno kroimy. Osobno gotujemy grzyby i kroimy w paseczki. Na oleju musimy usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.
Pierogi z soczewicą i grzybami
Składniki:
• 250 g zielonej soczewicy
• 4 łyżki oleju słonecznikowego
• garść suszonych grzybów
• 2 małe cebule, posiekane
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• Do podania olej rzepakowy i gałązki świeżego tymianku
Ciasto:
• 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 150 ml ciepłej wody
Jak przygotować :
Soczewicę opłucz, zalej wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby dolej wody. Grzyby mocz 2 godziny i ugotuj je w tej samej wodzie – 30 min, aż cała woda wyparuje. Grzyby zostaw do ostudzenia i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy i chwilę smaż. Dodaj cebulę i smaż na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli i zacznie rumienić. Dodaj grzyby i smaż jeszcze minutę.
Wymieszaj soczewicę z grzybami, cebulą i pietruszką, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Z mąki, oleju i wody zagnieć miękkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaj odrobinę wody. Z ciasta odkrawaj małe porcje, wałkuj je cienko i szklanką wycinaj krążki. Resztę ciasta trzymaj pod przykryciem, żeby nie wysychało. Na krążki nakładaj porcje nadzienia i formuj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane olejem rzepakowym z gałązkami tymianku. Posyp pieprzem.
Piernik śliwkowy wegański
Składniki :
- 200 g powideł śliwkowych
- 1 mały banan
- pół szkl. oleju rzepakowego
- pół szkl. cukru trzcinowego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- orzechy włoskie
Jak przyrządzić?
- Posiekaj lub zmiel orzechy włoskie.
- Banana dokładnie rozgnieć i wymieszaj z olejem i cukrem, dodaj powidła.
- Wymieszaj w misce suche składniki.
- Połącz mokre składniki z suchymi. Rób to powoli, najlepiej partiami. Powinno powstać gęste ciasto.
- Ciasto przełóż do keksówki. Piecz ok. 50 min w 180°C.
- Gdy ciasto ostygnie, przekrój na dwie części, następnie grubo posmaruj powidłami.
Sernik
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego, białego sera,
- 2 szklanki cukru pudru lub fruktozy
- 1 cukier waniliowy
- 0,7 kostki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy mannej
- 25 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
- 0,5 szklanki rodzynek
Ciasto na spód sernika:
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,7 kostki masła
Jak przyrządzić?
- Masło (0,7 kostki) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
- Powoli dodawać biały ser cały czas miksując,
- Następnie po trochu dodawać wcześniej zmielonych, bądź utłuczonych na puree ziemniaków,
- Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana, kasze manna, aromat pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszać mikserem,
- Dodać rodzynki
- Przygotować ciasto na spod sernika: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier zagnieść z masłem, następnie wykleić spód okrągłej blachy (średnicy 24 cm)
- Na przygotowane ciasto wylać serowa masę i wstawić do nagrzanego piekarnika
- Piec około 40-50 minut w temp.150-170 st. C
- Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto makowe
Masa makowa:
- 2, 5 szklanki sypkiego maku
- 1 l mleka
- 0,7 kostki masła
- 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru)
- 1 szklanka cukru
- aromat migdałowy
- 0.5 szklanki rodzynek
Ciasto na spód i wierzch:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
- Mak wypłukać kilka razy zimną wodą, na końcu zalać wrzątkiem i odcedzić.
- Następnie zalać wrzącym mlekiem i odstawi na 30 minut.
- W tym czasie przygotować ciasto na spód i wierzch makowca: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier utrzeć z masłem. Połową ciasta wykleić blachę o średnicy 24 cm, drugą połowę zostawić jako kruszonkę na wierzch makowej masy.
- Namoczony mak zmielić dwukrotnie.
- Do zmielonej masy makowej dodać cukier, masło i gotować przez 20 minut.
- Po tym czasie do gotującej się masy powoli dodawać 2 paczki budyniu w proszku i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem) tak by nie było grudek.
- Na końcu dodać aromat migdałowy i rodzynki.
- Tak przyrządzoną masę makowa wylać na przygotowane ciasto, na wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec około 40 min w temp. 150 – 170 st. C (do momentu, aż kruszonka i spód ciasta nabierze złocistego koloru).
SMACZNEGO !!!