Oto garść przepisów na wegetariańską Wigilię i Boże Narodzenie. Oczywiście menu może być znacznie bogatsze i baaardzo urozmaicone. Tutaj wybraliśmy kilka przepisów na najbardziej popularne potrawy w wersji wegetariańsko-wegańskiej. Życzymy udanych i smacznych potraw!

Poniżej znajdziesz przepisy na wegetariański barszcz czerwony wigilijny, wegańskie paszteciki z pieczarkami, wegetariańską „rybę” po grecku, postne łazanki z kapustą i pieczarkami, pierogi z soczewicą, piernik śliwkowy, sernik bez jajek oraz wege makowiec.


Daj nam znać jaką wegetariańską/wegańską potrawę przygotujesz w tym roku – wypełnij ankietę


Wegetariański
barszcz czerwony wigilijny

Składniki

  • 4 buraki
  • włoszczyzna (obrane i pokrojone marchew, pietruszka, kawałek selera, kilka plasterków pora, ćwiartka cebuli)
  • 300 ml zakwasu z buraków
  • kilka suszonych grzybków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżki Vegety
  • 1 łyżeczka cukru (dodać na końcu)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Jak przyrządzić?

  1. Zagotowujemy ok 1,5 l wody. Wkładamy do garnka warzywa z włoszczyzny, dodajemy opłukane suszone grzyby i całość zagotowujemy.
  2. Obrane ze skórki buraki kroimy w plastry.
  3. Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości.
  4. Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy Vegetą, solą i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, majerankiem i pieprzem.
  5. Ugotowany barszcz przecedzamy, dodajemy łyżkę masła.

Wegańskie paszteciki
z pieczarkami

Składniki:
ciasto

  • 560 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g oleju
  • 350 ml letniego mleka roślinnego (można zastąpić krowim mlekiem dla nie-wegan)
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

    farsz
  • 700 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (można zastąpić krowim mlekiem dla nie-wegan)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Jak przygotować:

  1. Drożdże wkruszyć do miseczki, posypać cukrem i łyżką mąki. Z 350 ml letniego mleka odlać pół szklanki, dodać do drożdży, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Dodać spienione drożdże, olej i pozostałą część mleka. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h, aż ciasto podwoi objętość.
  3. W międzyczasie przygotować farsz. Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię i dusić, aż całość odparuje. Wlać olej i podsmażyć. Zdjąć z patelni, miksować na gładko wraz z odciśniętą z mleka bułką. Dodać cebulę, przyprawy i wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić, podzielić na pół. Pierwszą połowę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Na każdy z powstałych w ten sposób prostokątów wyłożyć 1/4 farszu, układając go na środku, wzdłuż całego prostokąta. Boki ciasta zawinąć do środka, tworząc rulonik. Kroić po skosie na małe paszteciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny.
  5. Posmarować mlekiem lub wodą z gotowanego siemienia i posypać sezamem, kminkiem, makiem lub czarnuszką. Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta.
  6. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni.

Wege ryba po grecku przepis

Wegetariańska
„ryba” po grecku

Składniki:

  • mała paczka kotletów sojowych
  • 5-6 marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 selera
  • średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju


Jak przygotować:

  1. Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.
  2. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.
  3. Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać.
  6. Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju.
  7. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
  8. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.

Postne łazanki
z kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki
  • 500 g kapusta kiszona
  • 200 g pieczarki
  • 2 szt cebula
  • łyżeczka Vegety
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy
  • sól, pieprz czarny do smaku             

Jak przygotować:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
  2. Kapustę ugotować do miękkości, w czasie gotowania dodać Vegetę, odcisnąć i drobno pokroić.
  3. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
  4. Na oleju usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, pieczarki, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

Pierogi bez jajek
z soczewicą i grzybami

Składniki:
• 250 g zielonej soczewicy
• 4 łyżki oleju słonecznikowego
• garść suszonych grzybów
• 2 małe cebule, posiekane
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• łyżka oleju rzepakowego i gałązki świeżego tymianku

Ciasto:
• 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 150 ml ciepłej wody

Jak przygotować:

  1. Soczewicę opłucz, zalej wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby dolej wody.
  2. Grzyby mocz 2 godziny i ugotuj je w tej samej wodzie – 30 min, aż cała woda wyparuje. Grzyby zostaw do ostudzenia i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy i chwilę smaż. Dodaj cebulę i smaż na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli i zacznie rumienić. Dodaj grzyby i smaż jeszcze minutę.
  4. Wymieszaj soczewicę z grzybami, cebulą i pietruszką, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Z mąki, oleju i wody zagnieć miękkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaj odrobinę wody. Z ciasta odkrawaj małe porcje, wałkuj je cienko i szklanką wycinaj krążki. Resztę ciasta trzymaj pod przykryciem, żeby nie wysychało.
  6. Na krążki nakładaj porcje nadzienia i formuj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Polej olejem i ozdób gałązkami tymianku. Posyp pieprzem.

Piernik śliwkowy wegański

Składniki :
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 1 mały banan
  • pół szkl. oleju
  • pół szkl. cukru trzcinowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie

Jak przyrządzić:

  1. Posiekaj lub zmiel orzechy włoskie.
  2. Banana dokładnie rozgnieć i wymieszaj z olejem i cukrem, dodaj powidła.
  3. Wymieszaj w misce suche składniki.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi. Rób to powoli, najlepiej partiami. Powinno powstać gęste ciasto.
  5. Ciasto przełóż do keksówki. Piecz ok. 50 min w 180°C.
  6. Gdy ciasto ostygnie, przekrój na dwie części, następnie grubo posmaruj powidłami.

Wegetariański
sernik bez jajek

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego białego sera,
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 serki naturalne w pudełeczkach
  • śmietana 18% mała lub jogurt naturalny
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
  • 0,5 szklanki rodzynek

Ciasto na spód sernika:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła
  • 0,25 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szkl śmietany

Jak przyrządzić:

  1. Składniki na ciasto zagnieść, gdyby było zbyt suche dodać więcej masła lub śmietany. Wykleić prostokątną blachę. Ciasto podpiec w 180 C ok 15 min.
  2. Składniki na masę serową wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
  3. Piec ok 45 min w 180 C.
  4. Pod koniec pieczenia można włączyć nawiew by sernik nabrał puszystości.

Ciasto makowe wege

Masa makowa:

  • 2,5 szklanki sypkiego maku
  • 1 l mleka
  • 0,7 kostki masła
  • 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru)
  • 1 szklanka cukru
  • aromat migdałowy
  • 0.5 szklanki rodzynek

Ciasto na spód i wierzch:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przyrządzić:

  1. Mak wypłukać kilka razy zimną wodą, na końcu zalać wrzątkiem i odcedzić.
  2. Następnie zalać wrzącym mlekiem i odstawi na 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować ciasto na spód i wierzch makowca: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier utrzeć z masłem. Połową ciasta wykleić blachę o średnicy 24 cm, drugą połowę zostawić jako kruszonkę na wierzch makowej masy.
  4. Namoczony mak zmielić dwukrotnie.
  5. Do zmielonej masy makowej dodać cukier, masło i gotować przez 20 minut.
  6. Po tym czasie do gotującej się masy powoli dodawać 2 paczki budyniu w proszku i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem) tak by nie było grudek.
  7. Na końcu dodać aromat migdałowy i rodzynki.
  8. Tak przyrządzoną masę makową wylać na przygotowane ciasto, na wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec około 40 min w temp. 150 – 170 st. C (do momentu, aż kruszonka i spód ciasta nabierze złocistego koloru).

SMACZNEGO !!!