Oto garść przepisów na wegetariańską Wigilię i Boże Narodzenie. Oczywiście menu może być znacznie bogatsze i baaardzo urozmaicone. Tutaj wybraliśmy kilka przepisów na najbardziej popularne potrawy w wersji wegetariańsko-wegańskiej. Życzymy udanych i smacznych potraw!
Poniżej znajdziesz przepisy na wegetariański barszcz czerwony wigilijny, wegańskie paszteciki z pieczarkami, wegetariańską „rybę” po grecku, postne łazanki z kapustą i pieczarkami, pierogi z soczewicą, piernik śliwkowy, sernik bez jajek oraz wege makowiec.
Daj nam znać jaką wegetariańską/wegańską potrawę przygotujesz w tym roku – wypełnij ankietę
Wegetariański
barszcz czerwony wigilijny
Składniki
- 4 buraki
- włoszczyzna (obrane i pokrojone marchew, pietruszka, kawałek selera, kilka plasterków pora, ćwiartka cebuli)
- 300 ml zakwasu z buraków
- kilka suszonych grzybków
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżki Vegety
- 1 łyżeczka cukru (dodać na końcu)
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Jak przyrządzić?
- Zagotowujemy ok 1,5 l wody. Wkładamy do garnka warzywa z włoszczyzny, dodajemy opłukane suszone grzyby i całość zagotowujemy.
- Obrane ze skórki buraki kroimy w plastry.
- Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości.
- Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy Vegetą, solą i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, majerankiem i pieprzem.
- Ugotowany barszcz przecedzamy, dodajemy łyżkę masła.
Wegańskie paszteciki
z pieczarkami
Składniki:
ciasto
- 560 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g oleju
- 350 ml letniego mleka roślinnego (można zastąpić krowim mlekiem dla nie-wegan)
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
farsz - Kapusta kiszona 500 g
- Pieczarki 500 g
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Masło łyżka lub olej
Jak przygotować:
- Drożdże wkruszyć do miseczki, posypać cukrem i łyżką mąki. Z 350 ml letniego mleka odlać pół szklanki, dodać do drożdży, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować.
- Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Dodać spienione drożdże, olej i pozostałą część mleka. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h, aż ciasto podwoi objętość.
- W międzyczasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość ugotować do miękkości.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej i smażyć do odparowania wody. Dodać ugotowaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić, podzielić na pół. Pierwszą połowę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Na każdy z powstałych w ten sposób prostokątów wyłożyć 1/4 farszu, układając go na środku, wzdłuż całego prostokąta. Boki ciasta zawinąć do środka, tworząc rulonik. Kroić po skosie na małe paszteciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny.
- Posmarować mlekiem lub wodą z gotowanego siemienia i posypać sezamem, kminkiem, makiem lub czarnuszką. Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta.
- Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni.
Wegetariańska
„ryba” po grecku
Składniki:
- mała paczka kotletów sojowych
- 5-6 marchewek
- 1 duża pietruszka
- 0,5 selera
- średni słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 0,5 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
Jak przygotować:
- Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.
- Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.
- Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać.
- Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju.
- Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
- Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.
Postne łazanki
z kapustą i pieczarkami
Składniki:
- 250 g makaronu łazanki
- 500 g kapusta kiszona
- 200 g pieczarki
- łyżeczka Vegety
- olej do smażenia
- 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy
- sól, pieprz czarny do smaku
Jak przygotować:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
- Kapustę ugotować do miękkości, w czasie gotowania dodać Vegetę, odcisnąć i drobno pokroić.
- Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
- Dodać kapustę, pieczarki, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.
Pierogi bez jajek
z soczewicą i grzybami
Składniki:
• 250 g zielonej soczewicy
• 4 łyżki oleju słonecznikowego
• garść suszonych grzybów
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• łyżka oleju rzepakowego i gałązki świeżego tymianku
Ciasto:
• 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 150 ml ciepłej wody
Jak przygotować:
- Soczewicę opłucz, zalej wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby dolej wody.
- Grzyby mocz 2 godziny i ugotuj je w tej samej wodzie – 30 min, aż cała woda wyparuje. Grzyby zostaw do ostudzenia i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy i chwilę smaż. Dodaj grzyby i smaż jeszcze minutę.
- Wymieszaj soczewicę z grzybami i pietruszką, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Z mąki, oleju i wody zagnieć miękkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaj odrobinę wody. Z ciasta odkrawaj małe porcje, wałkuj je cienko i szklanką wycinaj krążki. Resztę ciasta trzymaj pod przykryciem, żeby nie wysychało.
- Na krążki nakładaj porcje nadzienia i formuj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Polej olejem i ozdób gałązkami tymianku. Posyp pieprzem.
Piernik śliwkowy wegański
Składniki :
- 200 g powideł śliwkowych
- 1 mały banan
- pół szkl. oleju
- pół szkl. cukru trzcinowego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- orzechy włoskie
Jak przyrządzić:
- Posiekaj lub zmiel orzechy włoskie.
- Banana dokładnie rozgnieć i wymieszaj z olejem i cukrem, dodaj powidła.
- Wymieszaj w misce suche składniki.
- Połącz mokre składniki z suchymi. Rób to powoli, najlepiej partiami. Powinno powstać gęste ciasto.
- Ciasto przełóż do keksówki. Piecz ok. 50 min w 180°C.
- Gdy ciasto ostygnie, przekrój na dwie części, następnie grubo posmaruj powidłami.
Wegetariański
sernik bez jajek
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego białego sera,
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 serki naturalne w pudełeczkach
- śmietana 18% mała lub jogurt naturalny
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
- 0,5 szklanki rodzynek
Ciasto na spód sernika:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masła
- 0,25 szklanki cukru pudru
- 1/3 szkl śmietany
Jak przyrządzić:
- Składniki na ciasto zagnieść, gdyby było zbyt suche dodać więcej masła lub śmietany. Wykleić prostokątną blachę. Ciasto podpiec w 180 C ok 15 min.
- Składniki na masę serową wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
- Piec ok 45 min w 180 C.
- Pod koniec pieczenia można włączyć nawiew by sernik nabrał puszystości.
Ciasto makowe wege
Masa makowa:
- 2,5 szklanki sypkiego maku
- 1 l mleka
- 0,7 kostki masła
- 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru)
- 1 szklanka cukru
- aromat migdałowy
- 0.5 szklanki rodzynek
Ciasto na spód i wierzch:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przyrządzić:
- Mak wypłukać kilka razy zimną wodą, na końcu zalać wrzątkiem i odcedzić.
- Następnie zalać wrzącym mlekiem i odstawi na 30 minut.
- W tym czasie przygotować ciasto na spód i wierzch makowca: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier utrzeć z masłem. Połową ciasta wykleić blachę o średnicy 24 cm, drugą połowę zostawić jako kruszonkę na wierzch makowej masy.
- Namoczony mak zmielić dwukrotnie.
- Do zmielonej masy makowej dodać cukier, masło i gotować przez 20 minut.
- Po tym czasie do gotującej się masy powoli dodawać 2 paczki budyniu w proszku i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem) tak by nie było grudek.
- Na końcu dodać aromat migdałowy i rodzynki.
- Tak przyrządzoną masę makową wylać na przygotowane ciasto, na wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec około 40 min w temp. 150 – 170 st. C (do momentu, aż kruszonka i spód ciasta nabierze złocistego koloru).
SMACZNEGO !!!