Oto garść przepisów na wegetariańską Wigilię i Boże Narodzenie. Oczywiście menu może być znacznie bogatsze i baaardzo urozmaicone. Tutaj wybraliśmy kilka przepisów na najbardziej popularne potrawy w wersji wegetariańsko-wegańskiej. Życzymy udanych i smacznych potraw!

Poniżej znajdziesz przepisy na wegetariański barszcz czerwony wigilijny, wegańskie paszteciki z pieczarkami, wegetariańską „rybę” po grecku, postne łazanki z kapustą i pieczarkami, pierogi z soczewicą, piernik śliwkowy, sernik bez jajek oraz wege makowiec.


Daj nam znać jaką wegetariańską/wegańską potrawę przygotujesz w tym roku – wypełnij ankietę


Wegetariański barszcz czerwony wigilijny

Wegetariański
barszcz czerwony wigilijny

Składniki

  • 4 buraki
  • włoszczyzna (obrane i pokrojone marchew, pietruszka, kawałek selera, kilka plasterków pora, ćwiartka cebuli)
  • 300 ml zakwasu z buraków
  • kilka suszonych grzybków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżki Vegety
  • 1 łyżeczka cukru (dodać na końcu)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Jak przyrządzić?

  1. Zagotowujemy ok 1,5 l wody. Wkładamy do garnka warzywa z włoszczyzny, dodajemy opłukane suszone grzyby i całość zagotowujemy.
  2. Obrane ze skórki buraki kroimy w plastry.
  3. Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości.
  4. Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy Vegetą, solą i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, majerankiem i pieprzem.
  5. Ugotowany barszcz przecedzamy, dodajemy łyżkę masła.

Paszteciki wegetariańskie wegańskie z pieczarkami

Wegańskie paszteciki
z pieczarkami

Składniki:
ciasto

  • 560 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g oleju
  • 350 ml letniego mleka roślinnego (można zastąpić krowim mlekiem dla nie-wegan)
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

    farsz
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Pieczarki 500 g
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Masło łyżka lub olej

Jak przygotować:

  1. Drożdże wkruszyć do miseczki, posypać cukrem i łyżką mąki. Z 350 ml letniego mleka odlać pół szklanki, dodać do drożdży, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Dodać spienione drożdże, olej i pozostałą część mleka. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h, aż ciasto podwoi objętość.
  3. W międzyczasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość ugotować do miękkości.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej i smażyć do odparowania wody. Dodać ugotowaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Zdjąć z ognia.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić, podzielić na pół. Pierwszą połowę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Na każdy z powstałych w ten sposób prostokątów wyłożyć 1/4 farszu, układając go na środku, wzdłuż całego prostokąta. Boki ciasta zawinąć do środka, tworząc rulonik. Kroić po skosie na małe paszteciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. Posmarować mlekiem lub wodą z gotowanego siemienia i posypać sezamem, kminkiem, makiem lub czarnuszką. Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta.
  7. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni.

Wegetariańska ryba po grecku przepis

Wegetariańska
„ryba” po grecku

Składniki:

  • mała paczka kotletów sojowych
  • 5-6 marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 selera
  • średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju


Jak przygotować:

  1. Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.
  2. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.
  3. Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać.
  6. Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju.
  7. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
  8. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.

Wegetariańskie postne łazanki z kapustą i pieczarkami

Postne łazanki
z kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki
  • 500 g kapusta kiszona
  • 200 g pieczarki
  • łyżeczka Vegety
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy
  • sól, pieprz czarny do smaku             

Jak przygotować:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
  2. Kapustę ugotować do miękkości, w czasie gotowania dodać Vegetę, odcisnąć i drobno pokroić.
  3. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
  4. Dodać kapustę, pieczarki, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

Wegetariańskie pierogi z soczewicą przepis
Pierogi bez jajek
Pierogi wegetariańskie święta

Pierogi bez jajek
z soczewicą i grzybami

Składniki:
• 250 g zielonej soczewicy
• 4 łyżki oleju słonecznikowego
• garść suszonych grzybów
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• łyżka oleju rzepakowego i gałązki świeżego tymianku

Ciasto:
• 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 150 ml ciepłej wody

Jak przygotować:

  1. Soczewicę opłucz, zalej wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby dolej wody.
  2. Grzyby mocz 2 godziny i ugotuj je w tej samej wodzie – 30 min, aż cała woda wyparuje. Grzyby zostaw do ostudzenia i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy i chwilę smaż. Dodaj grzyby i smaż jeszcze minutę.
  4. Wymieszaj soczewicę z grzybami i pietruszką, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Z mąki, oleju i wody zagnieć miękkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaj odrobinę wody. Z ciasta odkrawaj małe porcje, wałkuj je cienko i szklanką wycinaj krążki. Resztę ciasta trzymaj pod przykryciem, żeby nie wysychało.
  6. Na krążki nakładaj porcje nadzienia i formuj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Polej olejem i ozdób gałązkami tymianku. Posyp pieprzem.

Piernik wegetariański z powidłami

Piernik śliwkowy wegański

Składniki :
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 1 mały banan
  • pół szkl. oleju
  • pół szkl. cukru trzcinowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie

Jak przyrządzić:

  1. Posiekaj lub zmiel orzechy włoskie.
  2. Banana dokładnie rozgnieć i wymieszaj z olejem i cukrem, dodaj powidła.
  3. Wymieszaj w misce suche składniki.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi. Rób to powoli, najlepiej partiami. Powinno powstać gęste ciasto.
  5. Ciasto przełóż do keksówki. Piecz ok. 50 min w 180°C.
  6. Gdy ciasto ostygnie, przekrój na dwie części, następnie grubo posmaruj powidłami.

Sernik bez jajek
Wegetariański sernik pieczony przepis

Wegetariański
sernik bez jajek

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego białego sera,
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 serki naturalne w pudełeczkach
  • śmietana 18% mała lub jogurt naturalny
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
  • 0,5 szklanki rodzynek

Ciasto na spód sernika:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła
  • 0,25 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szkl śmietany

Jak przyrządzić:

  1. Składniki na ciasto zagnieść, gdyby było zbyt suche dodać więcej masła lub śmietany. Wykleić prostokątną blachę. Ciasto podpiec w 180 C ok 15 min.
  2. Składniki na masę serową wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
  3. Piec ok 45 min w 180 C.
  4. Pod koniec pieczenia można włączyć nawiew by sernik nabrał puszystości.

Wegetariański makowiec przepis
Ciasto makowe wege
Makowiec bez jajek przepis

Ciasto makowe wege

Masa makowa:

  • 2,5 szklanki sypkiego maku
  • 1 l mleka
  • 0,7 kostki masła
  • 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru)
  • 1 szklanka cukru
  • aromat migdałowy
  • 0.5 szklanki rodzynek

Ciasto na spód i wierzch:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przyrządzić:

  1. Mak wypłukać kilka razy zimną wodą, na końcu zalać wrzątkiem i odcedzić.
  2. Następnie zalać wrzącym mlekiem i odstawi na 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować ciasto na spód i wierzch makowca: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier utrzeć z masłem. Połową ciasta wykleić blachę o średnicy 24 cm, drugą połowę zostawić jako kruszonkę na wierzch makowej masy.
  4. Namoczony mak zmielić dwukrotnie.
  5. Do zmielonej masy makowej dodać cukier, masło i gotować przez 20 minut.
  6. Po tym czasie do gotującej się masy powoli dodawać 2 paczki budyniu w proszku i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem) tak by nie było grudek.
  7. Na końcu dodać aromat migdałowy i rodzynki.
  8. Tak przyrządzoną masę makową wylać na przygotowane ciasto, na wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec około 40 min w temp. 150 – 170 st. C (do momentu, aż kruszonka i spód ciasta nabierze złocistego koloru).

SMACZNEGO !!!