Oto kilka propozycji wegetariańskich słodkości na tłusty czwartek, Walentynki i inne okazje.
Życzymy smacznego!
Faworki wegetariańskie
2 szklanki mąki pszennej
łyżka masła
250 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do obsypania
(W wersji wegańskiej śmietanę można zastąpić mlekiem roślinnym – ok 3/4 do 1 szkl, a masło – kilkoma łyżkami oleju)
Do mąki dodajemy sól, śmietanę, masło oraz spirytus, który sprawi, że ciastka nie będą tak łatwo nasiąkać tłuszczem. Wszystko siekamy i wyrabiamy ciasto. W ciasto uderzamy wałkiem do momentu kiedy stanie się miękkie i aksamitne. Chodzi o to, by w cieście znalazło się więcej powietrza, a przez to było bardziej chrupiące po upieczeniu. Dzielimy ciasto na porcje, każdy kawałek wałkujemy dość cienko – od tego zależy chrupkość faworków, ale jeśli przesadzimy, będą się rozpadać. Wykrawamy małe prostokąty – radełkiem lub nożem, nacinamy je i przekładamy jeden koniec ciasta.
Faworki smażymy na patelni o szerokim dnie na dobrze rozgrzanym oleju – z każdej strony do momentu zarumienienia. Trwa to dość krótko. Faworki wykładamy na ręczniki papierowe i odsączamy. Kiedy odciekną z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Pączki wegańskie (bez jajek i mleka)
500 g mąki tortowej
300 ml wody
80 g świeżych drożdży
30 ml oleju
4 łyżki cukru
2 łyżki spirytusu
powidła lub marmolada
Podgrzać wodę w garnuszku, do ciepłej wrzucić rozkruszone drożdże oraz cukier. Mieszać tak by drożdże się całkowicie rozpuściły. Odstawić na 10 minut. Następnie wlać spirytus.
Do większej miski wsypać przesianą mąkę. Można również dodać szczyptę kurkumy by miały ładniejszy kolor. Do mąki powoli wlewać miksturę drożdżową. Wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać olej. Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk, będzie gładkie i lśniące. Rozwałkować na stolnicy (podsypując odrobinę mąką) i szklanką wykrawać krążki.
Układać je na tacy posypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).
Na większą patelnię wlać olej, rozgrzać do temperatury 175*C, kłaść krążki i smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia.
Gotowe układać na papierowym ręczniku. Nakłuwać szprycą i wciskać dżem. Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!
Tiramisu bez jajek
(forma ok. 20×20 cm)
2 opakowania ciastek (ok.300-400 g na 2 warstwy)
250 ml lekko posłodzonej i ostudzonej kawy zbożowej
200 g schłodzonej śmietanki 30%-36%
4 łyżki cukru pudru (65 g)
500 g serka mascarpone
karob lub kakao do posypania
Herbatniki układamy na blaszce, lekko nasączamy kawą zbożową. Kto woli grubszy spód, może dać 2 warstwy ciastek (wykładamy jedną warstwę, lekko nasączamy, na to drugą, nasączamy). Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder.
Następnie po łyżce dodajemy mascarpone i miksujemy, tak aby masa była gładka i dobrze połączona. Połowę masy wykładamy na ciastka, posypujemy warstwą karobu lub kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie można wymieszać kakao z łyżeczką cukru pudru, karobu nie trzeba dosładzać gdyż jest on słodszy niż kakao).
Układamy kolejną warstwę ciastek, nasączamy je i wykładamy pozostały krem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy najlepiej na całą noc lub ok 3 godz. do lodówki aby się „przegryzło”. Tiramisu przed podaniem posypujemy pozostałym karobem lub kakao. Smacznego !
Francuskie jabłkowe różyczki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 szkl przegotowanej wody
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przyprawa do grzańca (opcjonalnie)
1 duże lub 2 małe jabłka
Cukier puder do posypania
Dżem/powidła
Do miski wlewamy ok. szklankę wody, dodajemy ok. łyżeczkę cynamonu, cukier 1-2 łyżeczki (w zależności od kwaskowatości jabłek) i dwie łyżeczki soku z cytryny. Można również dodać kardamon lub zastąpić przyprawy gotową przyprawą do grzańca (zwykle zawiera ona już cynamon).
Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami. Kroimy jabłko na bardzo cienkie plasterki. Można użyć do tego obieraczki do warzyw. Dzięki temu jabłko po włożeniu do wody szybko nasiąknie „marynatą” i łatwo będzie się zwijać w różyczki.
Plasterki mogą być też grubsze, ale będą musiały dłużej moczyć się w wodzie z cukrem i cynamonem by nie łamać się podczas zwijania.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wykładamy na stolnicę oprószoną cukrem pudrem.
Kroimy je na pół i lekko rozwałkowujemy. Wykrawamy paski o szerokości ok 5 cm. Paski na całej długości smarujemy dżemem lub powidłami. Namoczone plasterki jabłka układamy tak, by w połowie leżały na cieście, w połowie ponad nim, skórką do góry.
Każdy plasterek jabłka powinien nachodzić na poprzedni. Na końcu ciasta pozostawiamy mały kawałek, by dało się zlepić ciasto po jego zawinięciu. Ciasto składamy na pół wzdłuż, tak by plasterki jabłka z obu stron przykryte były ciastem. Zawijamy różyczki i wkładamy do foremki na muffinki. Pieczemy przez około 30-45 minut, tak by ciasto było upieczone, ale różyczki nie spaliły się. Oprószamy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego !
Czekoladowe babeczki – muffinki bez jajek
1,5 szkl mąki pszennej
0,75 szkl brązowego cukru
2 łyżki karobu lub kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
ok 1 szkl kefiru (może być też mleko krowie lub roślinne)
7 łyżek oleju
1 łyżka octu jabłkowego
ulubiony aromat do ciast
Sposób przygotowania przepisu:
Wymieszać suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej.
Wszystko razem połączyć i KRÓTKO wymieszać, najlepiej bez miksera, łyżką, tylko do połączenia składników. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 25 minut w temp. 180*C.
Do muffinek można włożyć dodatki – bakalie, orzechy czy po łyżeczce serka waniliowego lub budyniu. Można polać polewą z białej czekolady i posypać podprażonymi płatkami migdałowymi lub ozdobną posypką. Aby babeczki były bardziej wilgotne do mokrych składników można dodać papkę z banana (1 banana mocno rozgnieść widelcem) – gdyby ciasto było za rzadkie dosypać odrobinę mąki. Smacznego !
Ciasteczka z okienkiem i dżemem
220 g mąki pszennej
200 g masła, pokrojonego w kostkę
120 g cukru kryształu
opakowanie (16g) cukru wanilinowego
cukier puder do posypania ciastek
100 g posiekanych w kostkę blanszowanych migdałów
dowolny dżem
śmietana opcjonalnie
foremka do wykrajania ciastek (lub np. szklanka)
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały, masło, cukier i cukier wanilinowy. Gdyby było za mało masła można też dodać trochę śmietany. Zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
Po tym czasie rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy ciasteczka (szklanką lub foremką) – mogą być okrągłe lub np. w kształcie serduszek. Za pomocą mniejszej foremki (lub np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek.
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy dżemem, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na posmarowane spody. Smacznego !
Grzaniec bezalkoholowy
1 litr soku jabłkowego
szklanka wody
1 pomarańcza
2 goździki
1/3 łyżeczki cynamonu
3 plasterki świeżego imbiru lub duża szczypta suszonego
opcjonalnie gwiazdka anyżu lub 2 szczypty mielonego
1 łyżka soku z cytryny
kilka łyżek soku malinowego
Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok jabłkowy, wodę, sok z pomarańczy zagotować. Dodać plasterki imbiru, cynamon, goździki, anyż. Ilość przypraw można regulować wg uznania. Chwilę ogrzewać na wolnym ogniu żeby smaki się połączyły. Dodać sok z cytryny, opcjonalnie syrop malinowy. Gotowe ! Smacznego!